Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde görevli memurdan SİHA’ların kaderini değiştirecek proje

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SİHA’ların kaderini değiştirecek projeyi Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde görevli memurunun hayata geçirdiği öğrenildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyedinde görev yapan ve yazılım konusunda kendisini geliştirmeye başlayan Adnan Akpınar’ın projesi SİHA’ları ilgilendiren projesinin ayrıntıları belli oldu.

ABD ve İsrail üretmiş oldukları SİHA ve İHA’ları neredeyse hiçbir ülkeye satmıyorlar. Ülkemizde BAYKAR ve TAİ’nin yapmış olduğu SİHA ve İHA’lar dünya üzerinde büyük ses getirmiş ve 30’dan fazla ülkeye ihraç edilmişti. SİHA’ların önemli özelliklerinin başında; pilot olmadığı için can kaybının yaşanmaması, savaş uçaklarına göre daha düşük radar görünürlüğüne sahip olmaları ve çok düşük maliyet ile uçmaları.

SİHA’lar bu avantajları nedeniyle kolaylıkla gözden çıkartılabiliyorlar ve daha aktif olarak kullanılıyorlar. Son yıllarda savaşlarda yüzlerce SİHA ve İHA füzelerle vurularak düşürüldü. SİHA ve İHA’ların savunma yapmaları üzerine neredeyse hiçbir proje üretilmedi.

SİHA ve İHA’ların en zayıf yönü olarak savunma mekanizmaları gösteriliyor. İşte tam bu noktada Adnan Akpınar devreye girerek SİHA ve İHA’lara savunma refleksleri kazandıracak bir yazılım geliştirdi. Geliştirilen proje ile insansız hava araçları füzelere ve diğer saldırılara karşı savunma refleksleri göstererek pilottan bağımsız olarak kendilerini korumaları gerçekleştirilecek ve artık düşmeleri de önlenmiş olacak.

Maltepe Üniversitesinde Yüksek Lisans tezi olarak insansız hava araçlarının savunma reflekslerini konu edinen Adnan Akpınar projesini geçtiğimiz günlerde tamamladı ve bu alanda Profesörlerden tam not aldı.

Yapay zekâ ve algoritmalar üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Akpınar’ın bu konuda etkilendiği kişi ise BAYKAR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar. BAYKAR ve TAİ’nin geliştirdiği insansız hava araçlarını uzun süredir takip ettiğini söyleyen Akpınar’ın yapmış olduğu projeye yerli ve yabancı firmaların ilgi göstermesi bekleniyor.

Rusya’nın Karadeniz’de ABD’ye ait bir MQ-9 insansız hava aracını ile düşürmesi ve Libya, Ukrayna savaşında omuzdan atılan füzeler ile SİHA’ların düşürülmesi bu projenin önemini bir kez daha ortaya koymuş oluyor. Projenin detayları hakkında bilgi paylaşmayan Akpınar, projenin bütün SİHA ve İHA’larda kolaylıkla uygulanabileceğini belirtti. Önümüzdeki günlerde projeyle ilgili olarak yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Adnan Akpınar, proje sürecinde kendisine destek olan Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Daire Başkanı İsmail Gülsoy, Şube Müdürü Mehmet Yunus Tekel ve Birim amiri Hafize Kılıçarslan’a ayrıca teşekkür ettiğini belirtti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir